CheckSini

Longtv Bakal Menjadi Pesaing Astro?

Longvision Media Sdn Bhd telah melancarkan penyedia perkhidmatan Internet TV pertama dan platform televisyen digital (TV) LONGTV semalam, sejajar dengan inisiatif kerajaan Malaysia untuk menukar daripada sistem analog sedia ada.

LongTv merancang untuk memperkenalkan kotak Android dan aplikasi mudah alih “plug dan play” untuk streaming filem terkini, siri TV, acara sukan dan hiburan seluruh dunia yang disasarkan untuk mencapai 300,000 pelanggan menjelang akhir tahun.

LONGTV dijangka beropersi Mei 2018 di mana satu peralihan penuh ke televisyen terestrial digital akan dilaksanakan.

Longvision COO CH Low (gambar) berkata LONGTV mendapat lesen penyiarannya daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan ia akan berfungsi sebagai platform kandungan yang mesra keluarga.

Low berkata beliau tidak melihat LONGTV sebagai pesaing kepada Astro Malaysia Holdings Bhd, yang telah menguasai industri penyiaran setakat ini.

Longvision COO CH Low

“Selalu ada persaingan, tetapi kami tidak melihat Astro sebagai salah satu daripada mereka. Kami berada di sini untuk menyediakan platform yang membolehkan orang melihat kandungan dari seluruh dunia, sebab itu kami sentiasa terbuka untuk kerjasama dengan penyedia kandungan yang berbeza”

“LongTV menjanjikan 500 atau bahkan 1000 saluran melalui kotak set-top ini. “

Untuk permulakan, LONGTV akan menampilkan pelbagai saluran yang memaparkan sukan, berita, serta pendidikan, dengan saluran tambahan untuk permainan dan karaoke.

Sumber : themalaysianreserve

Hang Maklum

i love sharing

Add comment

Jom! Follow

Supaya anda tidak terlepas info viral terkini daripada kami.